Després d’una nova volta al sol, des d’ilersap, més enllà dels bons desitjos per aquestes festes i dels propòsits per a l’any nou, ens agrada sempre replantejar i buscar noves maneres de mirar i mirar-nos.
Els que ens coneixeu, sabeu que som un equip inquiet, amb ganes d’aprendre, de qüestionar, d’indagar, de replantejar-nos allò que ha estat sempre d’una manera i de desaprendre per tornar a aprendre, tant el l’àmbit professional com personal.
Així doncs, amb aquesta intenció aquest any ens hem proposat qüestionar molts dels aspectes a nivell sexoafectiu que ens arriben preestablerts i que portem cadascú a la “motxilla”, en funció de la pròpia història personal.
Ho hem fet de la ma de la Sònia Notario, educadora social, sexòloga i tècnica en promoció de la salut a Antisida Lleida, amb una xerrada molt enriquidora, divertida, increpadora,… on ens ha fet qüestionar idees preconcebudes i reflexionar com les expressem amb el llenguatge, els prejudicis, les pors, les relacions, les preguntes, etc.
La xarrada ens va proposar un recorregut en la construcció de les nostres sexualitats a partir de les normes socials i culturals que ens envolten. La Sònia ens va explicar que les sexualitats no són un conjunt de models fixos, sinó una construcció complexa i diversa que es forma al llarg de la vida des de ben petits, influenciada per les normes socials i culturals que ens envolten. Aquestes normes tenen un gran pes en la manera de com entenem el nostre cos, les relacions i la nostra pròpia identitat sexual. Sovint, la societat ens imposa una visió rígida de la sexualitat, basada en estereotips i rols de gènere molt delimitats, que poden ser una barrera per a una sexualitat lliure, respectuosa i plaent.
També ens va fer reflexionar sobre com aquesta construcció social de la sexualitat comença amb el nostre cos, un cos que sovint etiquetem amb eufemismes i que genera malestar, si no s’ajusta als ideals imposats. A més, el sistema sexe/gènere binari ens limita i pot generar incomoditat amb les nostres pròpies identitats, alimentant la discriminació. Això, sense oblidar que els rumors, els prejudicis i els estereotips que circulen sobre la sexualitat i el gènere són camins que sovint porten al rebuig i a la invisibilització de la diversitat.
És per això que, des d’ilersap, us animem i ens animem a desaprendre per tornar a aprendre, a conversar sobre tots aquests temes amb naturalitat i a fer de la diversitat la norma, per fomentar un ambient on cada persona pugui viure la seva sexualitat de manera lliure, respectuosa i saludable, sense por a la discriminació.
I com fem cada any, quan s’apropen aquestes dates amb la nostra voluntat de posar el nostre gra d’arena, us comuniquem també que la donació d’aquest any s’ha fet a l’Associació Antisida Lleida, una entitat que mira de donar una resposta integral a les necessitats individuals i comunitàries que sorgeixen en l’àmbit del VIH/sida i en la salut sexual, a més de ser un referent actiu i innovador en les polítiques de salut sexual amb el qual compartim valors com el compromís, la ètica, el respecte, l’experiència, la implicació, la innovació, la qualitat, la solidaritat i la transparència.
Aprofitem també per informar-vos que, durant aquest període nadalenc, l’horari per als dies 24 i 31 de desembre serà de 8.00 a 15.00 hores.
Tot l’equip d’ilersap us desitgem que passeu unes molt bones festes amb aquells que més estimeu i que l’any nou estigui ple de salut, aprenentatges i d’il·lusió per a tothom.
Molt bones festes!!!
L’equip d’ilersap
Comparteix la notícia